W ścisłym centrum, a dokładniej w - Rynku, Sukiennicach, Przejściach Garncarskim i Żelaźniczym,
ul. Świdnickiej (od Rynku do pl. Teatralnego), ul. Oławskiej (od Rynku do ul. Kazimierza Wielkiego) oraz ul. Kuźniczej (od ul. Kotlarskiej do Placu Uniwersyteckiego) - chcąc postawić ogródek gastronomiczny na tym terenie każdy restaurator powinien zwrócić się wcześniej do Zarządu Zasobu Komunalnego.
Wprawdzie zima i ujemne temperatury nie kojarzą nam się z popołudniami przy kawie na zewnątrz kawiarni, ale wraz z rozpoczęciem lutego restauratorzy mogą już starać się o wydanie stosownych zgód na prowadzenie działalności na zewnątrz lokalu. - Na ten moment dziesięciu restauratorów zawarło umowy na prowadzenie ogródka gastronomicznego - mówi Beata Piasecka, zastępczyni kierownika Działu Lokali Użytkowych ZZK. - Kolejnych trzydziestu dziewięciu właścicieli restauracji otrzymało pozytywną opinię zajęcia gruntu z przeznaczeniem na uruchomienie ogródka - dodaje.
Po wydaniu przez ZZK wstępnej zgody restauratorzy muszą wystąpić o kolejne dokumenty niezbędne do zawarcia umowy m.in. o projekt aranżacji ogródka czy pozytywną opinię pomocniczą Sekcji Wystroju Miasta Wydziału Architektury UMW - szczegółowe informacje można znaleźć np. TUTAJ.
Po dostarczeniu kompletu dokumentów niezwłocznie przystępujemy do przygotowania umowy; umowy zawierane są maksymalnie na 3 lata, ale nie na dłużej niż na czas, na jaki restaurator posiada tytuł prawny do lokalu, z którym związany jest ogródek.
W ścisłym centrum ogródek gastronomiczny może funkcjonować od 1 lutego do 14 listopada.
W minionym 2024 roku zawarliśmy 110 umów na ogródki gastronomiczne w centrum miasta.
Zgodę na uruchomienie takiego ogródka wydają także: ZDiUM, Wrocławskie Mieszkania
oraz Zarząd Zieleni Miejskiej.