Zarząd Zasobu Komunalnego we Wrocławiu zakończył właśnie prace remontowe pomiędzy ulicami: I.Daszyńskiego, Jedności Narodowej i S.Żeromskiego. Pojawiły się tam nowe miejsca postojowe, plac zabaw z terenem rekreacyjnym oraz drzewa i krzewy.

Prace remontowe na tym podwórku z uwagi na jego ogromną powierzchnię (ponad 7,5 tys m.kw) zostały podzielone na dwa etapy. W ramach zakończonego właśnie drugiego etapu na podwórku pojawiły się m.in. nowe drogi z miejscami postojowymi, a najmłodsi mieszkańcy tej części Ołbina zyskali nowy plac zabaw wyposażony
w zjeżdżalnię i huśtawki. Z myślą o starszych wykonano teren rekreacyjny, na którym pojawiły się drzewa i krzewy. Podwórko zyskało też oświetlenie oraz małą architekturę, czyli ławki, kosze i stojaki na rowery.

Wnętrze jeszcze kilka lat temu było klepiskiem. Dzięki przeprowadzonym pracom zyskało nowe funkcje. Cieszymy się, że kolejne podwórko będzie mogło lepiej służyć mieszkańcom i sprzyjać integracji. – podkreśla Tomasz Jankowski rzecznik prasowy Zarządu Zasobu Komunalnego.

W I etapie, który Zarząd Zasobu Komunalnego zakończył w 2019 r., przeprowadzono pierwsze remonty dróg i chodników, zbudowano system odwonienia, wykonano miejsca postojowe, przygotowano też miejsce do składowanie odpadów.

Remont podwórka na Ołbinie kosztował w sumie ponad 2,5 mln złotych.